Σταυροβελονιά για αρχάριους: Ένα εύκολο έργο

admin

Administrator
Staff member
Η σταυροβελονιά είναι ιδανική για αρχάριους! Δεν είναι δύσκολο να μάθεις και γρήγορα να γίνεις καλός στο να φτιάχνεις (και να τελειώνεις!) όμορφα κομμάτια.
Έχω τρελαθεί με τη σταυροβελονιά τον τελευταίο καιρό. Λατρεύω τη μεθοδική ποιότητα της ραφής και της δομής σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα στις χρωματικές επιλογές για κλωστή και ύφασμα. Είναι ακριβώς η σωστή δομή και ελευθερία, και είναι εύκολο να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και ως αρχάριος.
Δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα πολύ παραδοσιακά μοτίβα, αλλά ευτυχώς υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος σταυροβελονιάς με πιο μοντέρνα αισθητική.
Υπάρχουν επίσης τόνοι δωρεάν μοτίβων! Βρήκα πολλά υπέροχα μοτίβα και προμήθειες σε δύο ιστότοπους: Stitched Modern και LoveCrafts. Μπορείτε να δείτε μερικά από τα σχέδια που έχω αγαπήσει στο LoveCrafts εδώ.
Όπως είπα, μου αρέσει η πιο μοντέρνα σταυροβελονιά, αλλά λατρεύω επίσης τη σύνδεση της ραπτικής με το παρελθόν. Είμαι μεγάλος φαν των δραμάτων εποχής – όλες οι διασκευές της Jane Austen, Bridgerton, Outlander… Και φυσικά οι γυναίκες είναι πάντα ραμμένες. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς μισούσαν να σταματήσουν για μια στιγμή και να σκεφτούν τι άλλο θα ήθελαν να κάνουν.
Είμαι λοιπόν ευγνώμων που οι γυναίκες σήμερα έχουν επιλογές, αλλά μου αρέσει να παρακολουθώ τις εκπομπές μου και να ράβω μαζί με την Elizabeth Bennett και τη Daphne Bridgerton.
Εδώ είναι τα βασικά και μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε το ράψιμο.
Βασικά στοιχεία σταυροβελονιάς για αρχάριους
Η σταυροβελονιά είναι κυριολεκτικά αυτό: ράβετε x ή σταυρούς στο ύφασμα με ένα υφαντό πλέγμα για να κρατάτε τα πάντα ομοιόμορφα. Μπορείτε είτε να ράψετε μια σειρά από κάτω βελονιές (το πρώτο μέρος του x) και στη συνέχεια να επιστρέψετε και να ράψετε τις επάνω βελονιές ή να κάνετε ένα x κάθε φορά. Από σένα εξαρτάται!
Μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε:
 • Η επάνω βελονιά σας (η γραμμή του x σας στην κορυφή) πρέπει να είναι πάντα στην ίδια κατεύθυνση. Έχω δώσει πολλές οδηγίες παρακάτω για το πώς να ράψετε τις βελονιές – τελικά δεν έχει σημασία πώς θα ράψετε τον βασικό σταυρό αρκεί να το κάνετε με συνέπεια και τακτοποίηση και πάντα κάντε μια επάνω βελονιά προς την ίδια κατεύθυνση
 • Η σταυροβελονιά δεν δένει κόμπους. Θα βάλετε τις άκρες σας κάτω από το πίσω μέρος των βελονιών – τέσσερις έως πέντε βελονιές είναι αρκετές – και στη συνέχεια θα κόψετε τις άκρες, αφήνοντας περίπου μια ουρά 1/8 ίντσας. Δείτε τις παρακάτω οδηγίες για το πώς να το κάνετε αυτό όταν μόλις ξεκινάτε.
 • Κόψτε τις άκρες. Διαφορετικά κάνει χαμό και πιάνουν τα ράμματα.
 • Προσπαθήστε να διατηρήσετε ομοιόμορφη ένταση στα ράμματα. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση, αλλά θα το καταφέρετε γρήγορα.
 • Μην μεταφέρετε το νήμα πολύ μακριά στο πίσω μέρος της βελονιάς γιατί το χρώμα μπορεί να εμφανιστεί στο μπροστινό μέρος και δεν θα φαίνεται όμορφο.
 • Αυτό προορίζεται να είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο. Εάν κάποια από τις οδηγίες ή τις συμβουλές δεν λειτουργεί για εσάς, μάθετε τι λειτουργεί και κάντε το με τον δικό σας τρόπο!
Προμήθειες σταυροβελονιών για αρχάριους
Προμήθειες σταυροβελονιάς
Πώς να χρησιμοποιήσετε μια βελόνα σταυροβελονιάς για αρχάριους

Υπάρχουν μερικά άλλα φθηνά εργαλεία που κάνουν τη σταυροβελονιά πιο ευχάριστη για μένα:
 • Ατμοποιητής βελόνας: αυτός είναι ένας ισχυρός μαγνήτης που τον προσαρτάτε στο πανί σας για να κρατάτε τη βελόνα όποτε θέλετε να την αφήσετε μακριά. Έρχονται σε πολλά διαφορετικά στυλ. Έχουμε αυτά τα χαριτωμένα gummy αρκουδάκια σε πολλά διαφορετικά χρώματα, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε έναν κανονικό μαγνήτη ή να φτιάξετε το δικό σας!
 • Κλωστή βελόνας: Δυσκολεύομαι πολύ να περάσω δύο ή τρεις κλωστές από το μάτι της βελόνας. Τόσο πολύ που απογοητεύομαι και φοβάμαι πολύ όταν πρέπει να αντικαταστήσω το νήμα. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι τόσο φθηνά και λειτουργούν τόσο καλά που θα τα χρησιμοποιώ για όλα μου τα κεντήματα από εδώ και πέρα.
 • Μεγεθυντικός φως hands-free: η καταπόνηση των ματιών είναι πραγματική, άνθρωποι. Αποκτήστε το αν δεν έχετε τέλεια όραση.
Οδηγίες σταυροβελονιάς για αρχάριους
 1. Ολοκληρώστε την άκρη του υφάσματος Aida, τεντώνοντάς το σε ένα τσέρκι
  Το ύφασμα Aida τείνει να ξεφτίζει πολύ εύκολα, επομένως θέλετε να τελειώσετε τις άκρες του υφάσματος πριν ξεκινήσετε το ράψιμο. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε λίγο Fray Check κατά μήκος της άκρης ή να ράψετε μια ζιγκ-ζαγκ βελονιά με μια ραπτομηχανή (ή να χρησιμοποιήσετε ένα σερζέρ), είτε να διπλώσετε ταινία κάλυψης στην άκρη του υφάσματος.
  Δεν είναι τεχνικά απαραίτητο, αλλά το προτείνω αφού κάνετε ένα έργο χωρίς να τελειώσετε τις άκρες του υφάσματος.
  Αφού τελειώσετε τις άκρες, πιέστε το ύφασμα με ένα σίδερο. Στη συνέχεια, βρείτε το κέντρο του υφάσματος διπλώνοντάς το στα τέσσερα. Το κέντρο είναι εκεί που συναντώνται οι πτυχές.
  Τοποθετήστε το ύφασμα πάνω από το εσωτερικό ή μικρότερο μέρος του σκελετού του κεντήματος και τοποθετήστε το εξωτερικό πλαίσιο προς τα πάνω, έτσι ώστε το ύφασμα να είναι λείο, φροντίζοντας το κέντρο του υφάσματος να βρίσκεται στο κέντρο του πλαισίου. Σφίξτε τη βίδα μέχρι να κρατήσει σταθερά το ύφασμα. Βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα δεν τραβιέται τόσο σφιχτά ώστε να παραμορφώνεται. Δεν θέλετε να ράψετε με το ύφασμα τραβηγμένο με περίεργο τρόπο.
  Τελειώστε την άκρη του υφάσματος με μια σταυροβελονιά και τοποθετήστε το στο πλαίσιο του κεντήματος


 2. Κόψτε την κλωστή του κεντήματος και περάστε τη βελόνα
  Θέλω να σας κόψω περίπου 12-18 ίντσες κλωστή ή κλωστή. Συνήθως τσιμπάω την άκρη, τυλίγω την κλωστή μέχρι τον αγκώνα και την κόβω ακριβώς κάτω από τον αγκώνα.
  Στη συνέχεια, θέλετε να τραβήξετε κάθε κλωστή ξεχωριστά. Μερικά μοτίβα απαιτούν δύο κλωστές κλωστές, μερικά τρία, και χρησιμοποιείτε μόνο ένα σκέλος για ράψιμο πίσω. Το μοτίβο Amber Bee λέει να χρησιμοποιήσω δύο, αλλά εγώ χρησιμοποίησα τρία. Ήθελα να φαίνεται λίγο πιο γεμάτο γιατί οι μέλισσες είναι θολές και τα τρία σκέλη δίνουν καλύτερη κάλυψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον διαχωρισμό κάθε σκέλους κάλυψης νήματος. Δεν θέλετε τα νήματα να στρίβουν το ένα γύρω από το άλλο καθώς ράβετε – θέλετε να ξαπλώνουν και να απλώνονται.
  Σε αυτό το σημείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βελτιωτικό νημάτων όπως το Thread Magic αν έχετε. Στη συνέχεια περάστε τη βελόνα με όσες κλωστές κλωστής χρησιμοποιείτε.
  Μετά μου αρέσει να «αγαπώ» το νήμα μου όπως με δίδαξε η Natalie Chanin. Απλώς περάστε το νήμα ανάμεσα στα δάχτυλά σας μερικές φορές για να μεταφέρετε λίγο από το λάδι στο νήμα και να απελευθερώσετε την τάση από τη διαδικασία κατασκευής. Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ένα μικρό μάντρα για το πόσο όμορφα θα είναι τα ράμματά σας.
  🙂
  Σταυροβελονιά για αρχάριους περνάτε μια βελόνα με ξεχωριστά νήματα


 3. Βρείτε το κέντρο του μοτίβου σας
  Μπορείτε να βρείτε το κέντρο του σχεδίου κοιτάζοντας τα κόκκινα βέλη στις άκρες – εκεί που συναντώνται είναι το κέντρο. Εδώ θέλετε να ξεκινήσετε το ράψιμο. Ξεκίνησα μερικές βελονιές και πάνω από μία σειρά, ώστε να μπορώ να κάνω ένα μεγάλο πορτοκαλί τμήμα στη μέση της μέλισσας στις σειρές.
  Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε ακριβώς νεκρό σημείο, εκτός εάν εργάζεστε σε ένα τελειωμένο κομμάτι υφάσματος, όπως ένα λινό πετσετάκι. Ήξερα ότι θα είχα πολύ επιπλέον ύφασμα σε όλες τις πλευρές και ότι θα το κούρεψα και θα μπορούσα να κεντρίσω το σχέδιο όταν το πλαισίωνα.
  Πώς να διαβάσετε ένα μοτίβο σταυροβελονιάς


 4. Κάντε το πρώτο μέρος της βελονιάς
  Αν κοιτάξετε το ύφασμα Aida, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν μικρά τετράγωνα υφασμένα σε αυτό με τρύπες στις τέσσερις γωνίες. Για να ξεκινήσετε την πρώτη σας βελονιά, στο κέντρο του υφάσματος, τραβήξτε τη βελόνα προς τα πάνω από την κάτω αριστερή τρύπα του τετραγώνου και πίσω προς τα κάτω από την επάνω δεξιά τρύπα, κάνοντας μια διαγώνια γραμμή κατά μήκος του τετραγώνου.
  Όταν τραβάτε την κλωστή, αφήνετε μερικά εκατοστά κλωστή στο πίσω μέρος του υφάσματος.
  πώς να ράψετε σταυροβελονιά για αρχάριους


 5. Σφίξτε την άκρη του νήματος
  Στη συνέχεια, τραβήξτε την κλωστή από την κάτω δεξιά τρύπα, αλλά αυτή τη φορά φροντίστε να ράψετε την άκρη της κλωστής που αφήσατε στο πίσω μέρος.
  Δεν θα ράψετε κανένα κόμπο σε σταυροβελονιά – θα ράψετε μόνο στην ουρά. Χρειάζεται λίγη εξοικείωση και βρίσκομαι να ξεχνάω να το κάνω μετά από μερικά ράμματα. Φροντίστε να το ράψετε για τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε βελονιές! Και κόψτε το επιπλέον (όχι πολύ κοντά) αμέσως! Καταλήγω να πιάνω τα σκέλη της ουράς μου στις βελονιές μου αν δεν κόψω την περίσσεια και αυτό κάνει πραγματικό χάος, οπότε μην είστε σαν εμένα.
  πώς να ράψετε μια σταυροβελονιά για αρχάριους


 6. Ολοκληρώστε μια βελονιά (ή δημιουργήστε μια σειρά)
  Για να ολοκληρώσετε την πρώτη βελονιά, τραβήξτε τη βελόνα μέσα από την επάνω αριστερή τρύπα. Τώρα έκανες την πρώτη σου βελονιά!
  Για να κάνετε άλλη μια βελονιά, απλώς περάστε από την κάτω αριστερή τρύπα του επόμενου τετραγώνου που θέλετε να ράψετε και συνεχίστε.
  Εάν το επόμενο τετράγωνο που θέλετε να ράψετε είναι πάνω από αυτό που μόλις τελειώσατε, τότε το επάνω αριστερό άνοιγμα της βελονιάς που μόλις τελειώσατε είναι το ίδιο με το κάτω αριστερό άνοιγμα αυτής που ξεκινάτε, οπότε όταν ξεκινάτε την επόμενη βελονιά απλά θα ακυρώσει αυτό, το οποίο μόλις τελειώσατε! Και είναι.
  Αντ ‘αυτού, απλώς ράψτε το πρώτο μέρος της επόμενης βελονιάς ανάποδα: περάστε από την επάνω δεξιά γωνία και πίσω προς τα κάτω στην κάτω αριστερή άκρη και μετά συνεχίστε με την υπόλοιπη βελονιά ως συνήθως.
  Μερικές φορές είναι επίσης λογικό να κάνετε μια σειρά βελονιών και να κάνετε το πρώτο μέρος όλων των βελονιών και μετά να επιστρέψετε και να κάνετε το δεύτερο μέρος. Είναι στο χέρι σας αν θέλετε να εργαστείτε με αυτόν τον τρόπο. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο και λογικό, και άλλες φορές είναι πιο εύκολο να δουλέψεις με μεμονωμένες βελονιές.
  πώς να φτιάξετε μια σειρά σταυροβελονιάς για αρχάριους


 7. Πώς να τερματίσετε το νήμα σας
  Όταν ξεμείνετε από κλωστή ή τελειώσετε ένα χρώμα ή μέρος του σχεδίου, ράψτε πίσω κάτω από τέσσερις έως έξι βελονιές στο πίσω μέρος της δουλειάς σας. Κόψτε ένα άλλο νήμα, αλλά όχι πολύ κοντά (αφήστε 1/8 έως 1/4 ίντσας).
  Σταυροβελονιά για αρχάριους πώς να τελειώσετε την κλωστή


 8. Συνεχίστε να ράβετε το σχέδιο
  Τώρα ξέρετε όλα όσα χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε το σχέδιο (εκτός από την πίσω βελονιά, που είναι το επόμενο βήμα). Συνεχίστε να συμπληρώνετε τα τετράγωνα του μοτίβου σύμφωνα με το διάγραμμα.
  Διαπίστωσα ότι ένα πράγμα το κάνει πιο εύκολο: εάν ράβετε δίπλα σε υπάρχουσες βελονιές, προσπαθήστε να περάσετε μέσα από τις κενές τρύπες το συντομότερο δυνατό. Είναι πιο εύκολο να κατεβείτε παρά να ανεβείτε μέσα από τρύπες που έχουν κλωστή, οπότε προσπαθήστε να βρείτε το σχέδιο βελονιάς σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες. Αυτό θα έχει περισσότερο νόημα για εσάς, καθώς και περισσότερα ράμματα.
 9. Πώς να βελονιά
  Ορισμένα σχέδια απαιτούν μια οπίσθια βελονιά, η οποία είναι ένας τρόπος για να ράβετε λεπτές γραμμές ή περιγράμματα σε ένα μοτίβο σχήματος x.
  Για την οπίσθια ραφή, χρησιμοποιείτε μόνο ένα σκέλος κλωστής. Σφίξτε την άκρη του νήματος συρράπτοντας μερικές βελονιές στο πίσω μέρος της δουλειάς σας. Στην πραγματικότητα θα ράβετε κάθε βελονιά προς τα πίσω:
  • Κολλήστε τη βελόνα στο μπροστινό μέρος όπου είναι συνήθως τελικό σημείο της πρώτης σας βελονιάς, εάν κάνατε μια βελονιά για τρέξιμο (θα την ονομάσουμε νούμερο 1)
  • στη συνέχεια κατεβάστε τη βελόνα στο σημείο που κανονικά θα ήταν η αρχή της βελονιάς (#2)
  • σηκώστε ξανά τη βελόνα στην μακρινή πλευρά της επόμενης βελονιάς (#3)
  • στη συνέχεια τραβήξτε το πίσω στο αρχικό του σημείο εκκίνησης (#1)
  Έτσι, με κάθε βελονιά, ράβετε πίσω προς το σημείο εκκίνησης, αλλά περνάτε τη θηλιά προς τα εμπρός από κάτω. Η οπίσθια βελονιά δημιουργεί μια ωραία, συνδεδεμένη, απαλή γραμμή βελονιών που είναι καλή για μια λεπτομέρεια ή περίγραμμα.
  Σταυροβελονιά για αρχάριους πώς να ράψετε μια πίσω βελονιά


 10. Ολοκληρώστε τη σταυροβελονιά
  Το τι θα κάνετε στη συνέχεια με το τελειωμένο κομμάτι εξαρτάται από εσάς! Σε πολλούς αρέσει να χρησιμοποιούν το ίδιο το τσέρκι ως πλαίσιο και να στερεώνουν το πλεονάζον ύφασμα στο πίσω μέρος με μια βελονιά. Μπορείτε επίσης να προσαρτήσετε τη σταυροβελονιά σας σε σανίδα κόλλας χωρίς οξύ και να την βάλετε σε μια κορνίζα ή ένα κουτί σκιάς που είναι αυτό που κάνω.
  Αλλά, φυσικά, μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα πιο λειτουργικό κομμάτι από τη σταυροβελονιά – ένα μαξιλάρι, ένα μικρό μαξιλάρι,
  Ολοκληρώθηκε το έργο σταυροβελονιάς για αρχάριους

Αν σας άρεσε αυτό το έργο ραπτικής, ρίξτε μια ματιά στο μάθημά μου για το πώς να φτιάξετε μια αδιάβροχη τσάντα μακιγιάζ ή πώς να ράψετε και να κερώσετε μια τσάντα ψωμιού DIY.
Παρακαλώ καρφιτσώστε αυτήν την ανάρτηση αν σας αρέσει και εγγραφείτε στη λίστα email μου!
 
Top