Αποκατάσταση ιστορικής πόρτας σε σπίτι Tudor της δεκαετίας του 1920

admin

Administrator
Staff member
Όταν επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά το σπίτι πριν από τέσσερα χρόνια, παρατηρήσαμε σημάδια ζημιάς στην εξώπορτα. Η πόρτα περιβάλλεται από πέτρινες κορώνες και έχει ένα συμπαγές μολυβένιο γυάλινο παράθυρο που δείχνει το ζωγραφισμένο στο χέρι οικόσημο της οικογένειας που το έχτισε στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Οι πόρτες εξωτερικά είναι επενδυμένες σε ξύλο βελανιδιάς με τεράστιους διακοσμητικούς μεντεσέδες και εξοπλισμό συντονισμού εισόδου. Στο εσωτερικό οι πόρτες είναι επενδυμένες με ξύλο καρυδιάς.
Κάποτε κινδύνευσε και τώρα επισκευάστηκε, η κομψή τοξωτή πόρτα είναι έτοιμη για άλλα εκατό χρόνια. ΕΝΘΕΤΟ: Πριν από την επισκευή, ο συγγραφέας μετέτρεψε το αυτοσχέδιο κάλυμμα πάνω από την πόρτα σε διακόσμηση αποκριών.
Η κάτω ράγα ήταν ύποπτη. Ακόμα και από μακριά έβλεπες ότι η πόρτα είχε επισκευαστεί παλιότερα και όχι καλά. Ωστόσο, το μέγεθος της ζημιάς δεν έγινε αμέσως σαφές. Μετακομίσαμε και βάλαμε τη διόρθωση στη λίστα υποχρεώσεών μας.
Άλλα έργα είχαν προτεραιότητα (συμπεριλαμβανομένης μιας πλημμύρας στο υπόγειο που απαιτούσε εκτεταμένη επισκευή αποχέτευσης), οπότε δεν φτάσαμε στην πόρτα αμέσως. Αυτή είναι η κύρια είσοδος μας που χρησιμοποιείται καθημερινά, οπότε δεν άργησε να παρατηρήσει ότι η μπογιά κατά μήκος του κάτω τρίτου της πόρτας ξεφλούδιζε και ξεφλούδιζε, σημάδι εισόδου νερού.
Η ημικυκλική χάλκινη υδρορροή πάνω από την πόρτα δεν ήταν σωστά ρυθμισμένη και δεν ταίριαζε στον σχιστόλιθο. Το νερό της βροχής έτρεξε μεταξύ της οροφής και της υδρορροής, δημιουργώντας ένα λεπτό τοίχωμα νερού που χτύπησε το ασβεστολιθικό κατώφλι της πόρτας από κάτω. Το νερό αναπήδησε από την πόρτα και μετά διέρρευσε στο ξύλο όπου ξεφλούδιζε το χρώμα. Το παλιό, στεγνό άκρο των κατακόρυφων πάνελ πάνω από το κάτω καλούπι απορροφούσε επίσης νερό και δημιουργούσε σημαντική, σχεδόν κρυφή σήψη ξύλου.
Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας την υδρορροή για να εξαλειφθεί η διαρροή νερού. Στη συνέχεια αφαιρέσαμε τον μεντεσέ από το κάτω μέρος της πόρτας και στείλαμε την κάτω ράγα σε ένα τοπικό ξυλουργείο που συνέστησε ένας εργολάβος που γνωρίζει το σπίτι. Η κάτω ράγα ήταν πολύ μακριά για να σωθεί, και ο ξυλουργός μας Ricardo Martinez πρότεινε επίσης την αντικατάσταση των τεσσάρων κάθετων πάνελ ένθετων που είχαν παρόμοια ζημιά.
Το 2021, το φινίρισμα στο κάτω μέρος της πόρτας έδειξε σημάδια διόγκωσης και αποκόλλησης.
Κατά τη διάρκεια της πτώσης, η ζημιά ήταν τόσο σημαντική που ο ιδιοκτήτης το προστάτεψε με πλαστικό.
Μόλις αφαιρέθηκε η κάτω ράγα, ήταν εμφανής η έκταση της εσωτερικής σήψης.
Ο Martinez και η ομάδα του ταίριαξαν προσεκτικά το ξύλο και στις δύο πλευρές της πόρτας χρησιμοποιώντας το ίδιο είδος και παρόμοιο κόκκο: δρυς στο εξωτερικό, καπλαμά καρυδιάς στο εσωτερικό. Για να αυξηθεί η αντοχή και η δομική σταθερότητα, οι καπλαμάς βελανιδιάς και καρυδιάς έχουν στριμωχτεί μαζί σε έναν σταθερό πυρήνα διαστάσεων, παρόμοιο με εκείνους που χρησιμοποιούνται σε μοντέρνα σχέδια θυρών υψηλής ποιότητας.
Οι επισκευές στις πόρτες περιελάμβαναν την αντικατάσταση της κάτω ράγας και των τεσσάρων κατακόρυφων πάνελ με ξύλο προσεκτικά προσαρμοσμένο στο αρχικό.
Αφού έγιναν οι επισκευές, ο Ρικάρντο και οι βοηθοί του δοκίμασαν προσεκτικά την πόρτα για να βεβαιωθούν ότι ταιριάζει σωστά. Στη συνέχεια το ξύλο τρίφτηκε και λερώθηκε για να ταιριάζει με τον υπάρχοντα λεκέ στα παλαιότερα μέρη της πόρτας.
Οι Ricardo Martinez και Eric Gutierrez δοκίμασαν τις πόρτες πριν από το τελικό τρίψιμο και το ταίριασμα λεκέδων.
Τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να πούμε ότι η πόρτα παραβιάστηκε ποτέ. Μια ειδική πόρτα θύελλας είναι επίσης στα σκαριά – διασφαλίζοντας ότι η ανακαινισμένη πόρτα θα προστατεύεται για πολλά χρόνια ακόμα.
Πρόσφατα ανακαινισμένη πόρτα.
 
Top